Jdi na obsah Jdi na menu
 


Křeček polní (Cricetus cricetus)

30. 4. 2006

Křeček polní (Cricetus cricetus)


Křeček patří mezi myšovité. Ve volné přírodě se dožívá 2 roky.

Délka těla 210 - 340 mm, ocasu 28 - 60 mm, hmotnost 150 - 500 g. Chodidlo je osrstěné jen po patu. Obývá stepi a lesostepi východní a střední Evropy a západní Sibiře. Živí se zelenými částmi vegetace a semeny, ze kterých si vytváří zásoby až 15 kg. Má sklon k dravému způsobu života. Žere i hmyz a drobné zemní hlodavce. Rychle se rozmnožuje, při vhodných životních podmínkách se mohou zvířata přemnožit a způsobit velké škody. na polích podniká za potravou delší cesty. Zásoby přenáší do zásobárny v objemných lícních torbách, které mu sahají až k lopatkám. V jižních částech areálu rozšíření vyhledává vlhké biotopy travnatých luk. Dává přednost hlinitým půdám před lehkými písčitými. Křeček ve velmi aktivní i za šera a v ranních a večerních hodinách. Žije pod zemí asi 50 cm hluboko. Zimní nory jsou v hloubce 2 m. Nastěhuje se do tohoto obydlí začátkem podzimu a jeho tělesná teplota klesá na 4 stupně C. Každý týden se křeček probudí a nažere. Na jaře se pak probouzí úplně a připravuje se na páření. Narodí se někdy až 18 mláďat. Samice má jen 8 struků a tak nadpočetná mládáta zakousne. Je to kožešinové zvíře. Je vnímavý na tularémii, vzteklinu a jiné nemoci přenosné na člověka a zvířata.



Obrazek


Obrazek


Info ze stránky: http://www.ckrumlov.cz/cz1250/aktual/region/t_kr1102.htm#12

http://www.rodinaonline.cz/archiv/2002/44/priroda.htm

Foto ze stránky: www.dinosoria.com/hamster.htm